Logotype

Trädgårdsskötsel

Vår trädgårdsskötsel utgår från vad kunden vill ha hjälp med. Men det är inte alltid så lätt att veta vad som bör göras för att skapa en vacker tomt, då hjälper vi er även med rådgivning. För de kunder som anlitar oss mer sällan föredrar vi ett möte innan vi sätter igång att arbeta.

Det ger oss möjlighet att på plats gå igenom i lugn och ro vad ni vill ha hjälp med.

  • Exempel på tjänster som innefattas av trädgårdsskötsel:
  • Gräsklippning Häckklippning Ogräsrensning Beskärning av buskar, häckar och träd. Ansning av perenner Lövupptagning Nyplantering och flytt av buskar Höst- och vårstädning Vare sig ni behöver hjälp för tillfället eller vill ha återkommande besök så är ni välkomna att kontakta oss på telefon eller via kontaktformuläret.
  • Det mesta inom trädgårdsskötsel ger rätt till Rut-avdrag

Varför Ska Man Trimma & Beskära Ett Träd?

Om du vill att din trädgård ska se så bra ut som möjligt så måste du ta hand om dina träd. För att träden ska må bra och samtidigt se bra ut så är det viktigt att beskära och trimma träden med jämna mellanrum. Ibland kan det också vara viktigt att ta bort döda grenar då detta kan bli farligt om grenen är på ett dåligt ställe.

De flesta har ingen aning om hur mycket det kostar att trimma sitt träd förrän det är absolut nödvändigt.

Men vad kostar det att trimma ett träd egentligen?

Det är en väldigt svår fråga att svara på eftersom det finns många faktorer som bestämmer priset.

Det är fullt möjligt att spendera så lite som 2 000 kr för att trimma ett träd, men det är också möjligt att betala upp emot 15 000 – 20 000 kr det är bland annat storlek och om trädet friskt mm som avgör priset.

För att förstå hur mycket det kommer att kosta dig att beskära ett träd måste du först förstå dem faktorer som bestämmer priset.

Göra Det Själv Eller Anlita En Trägårdmästare?

Att trimma eller beskära ett träd själv kan bli väldigt billigt,men det kommer att ta en hel del tid och energi du ska också veta hur du ska beskära för att dina växter ska ta skada eller till och med dö.

Beskärning

Se alltid till att ha rena, vassa redskap så att du inte får fula snittytor där svamp och andra sjukdomar kan få fäste.

Ta bort grenar som är skadade, skaver mot varandra eller som växer rakt in i kronan.

Konkurrerande toppskott är grenar som växer rakt upp, parallellt med stammen. Dessa ska du ta bort då de tar mycket energi från trädet. 

Och det kan vara väldigt farligt. Anledningen till att företag tar så mycket pengar när det kommer till dessa tjänster är för att det inte är en lätt uppgift.

Mycket kan gå snett. Om en stor gren faller på huset kan reparationskostnaderna bli väldigt mycket högre än vad det skulle kostat att anlita en Trägårdmästare.

Så länge det inte handlar om ett litet träd bör du lämna arbetet till Trägårdmästare, men om du väljer att sköta jobbet själv är det viktigt att du har rätt redskap och rätt kunskap.

En handhållen grensax brukar inte kostar mera än 500 kronor. Medan en större eldriven grensax kan kosta upp mot 10 000 kronor. Dessa redskap fungerar bäst på mindre träd, och om jobbet handlar om större träd är ditt enda val att anlita en professionell firma.

Tips

Beskärning

Djävulsbuske (Physocarpus opulifolius ”Diabolo”) är en rödbladig sort av smällspirea. Den bör gallras regelbundet, dvs. man tar bort några äldre skott helt, så att den får kraftiga årsskott, som är de mest färgglada. Man kan till och med beskära mycket hårt varje år om man vill. Beskärning görs på vårvintern

dj'vulsbuske
Physocarpus opulifolius ”Diabolo”

 

Forsythia
Forsythia

Forsythia

Bästa tid att beskära forsythia är efter blomning. Det finns två typer av föryngringsbeskärning, den tuffare och den mildare. Den tuffare praktiseras av de flesta proffs i offentliga planteringar. Då kapas allt väldigt nära marken. Nya skott växer upp så småningom, och inom några år har man en tät fin buske igen. Men det blir rätt kalt under tiden.

Den mildare metoden är att beskära i omgångar. Kapa de allra äldsta (grövsta) grenarna ända nere vid marken. Övriga grenar kapas så att en stadig grenstump, som orkar bära de nya skotten, sparas. Nästa år kommer busken att blomma på de grenar som växer ut nu i sommar. Är det enbart gamla grenar, kör fifty-fifty, kapa hälften längts ner och vänta med de övriga till nästa säsong. Snyggast blir forsythian om du beskär kontinuerligt.

Grenar att ta bort i alla fruktträd

Skadade grenar

. Sjuka grenar

• Döda grenar

• Grenar som korsar varandra

•Rotskott

•Vid lämpligt sidoskott/gren tas långa svaga grenar bort samt grenar med dålig infästning i stammen (som lätt kan fläkas av i framtiden)

Grenar att ta bort i:Kärnfrukt (äpple och päron)

• Inåtväxande grenar som sitter lågt i kronan

• Rakt nedåt hängande grenar

 

Utmärkt planteringsgödsel

Ska du höstplantera? Då är Höstnäring ett utmärkt val. Blanda näring i planteringsjorden då du planterar nytt eller planterar om. Eftersom näringen är kvävefattig är det ingen risk att den ”bränner” rötterna, utan näringsämnena hjälper den nyplanterade växten att etablera sig väl inför vintern.

spettmetoden

Gör så här

Dosering träd och buskar:

  1. Gör cirka 20 centimeter djupa hål med ett spett runt buskens eller trädets droppkant (alltså kanten på kronan eller grenverket där växten är som bredast). Gör hålen med cirka 1 meters mellanrum runt om växten.
  2. Fyll på med en knuten näve trädgårdsgödsel per hål.

Dosering rosor, klematis och mindre buskar:

  1. Gör 2 hål ca 20 cm djupa, ca 30 cm från stammen.
  2. Dosera med ca 1 msk Trädgårdsgödsel per hål.

På detta sätt kommer näringen växternas rötter bäst tillgodo. Gödsla dina buskar, träd och rosor med spettmetoden en gång på våren och en gång på hösten, eller oftare vid behov.

 

Plantering

Plantering

Copyright ©2020 Tiid & Co AB, All Rights Reserved.